Dona embarassada, la mateixa dona amb el nadó i recuperada després del part

OBSTETRÍCIA: CURA DURANT L’EMBARÀS, EL PART I EL POSTPART

 

Generalment associem el mot  obstetrícia  a la paraula ginecologia i ens és f familar perquè l’hem vist sovint a les guies mèdiques o als hospitals. Però…

Què és l’obstetrícia?

L’obstetrícia és una branca especialitzada de la medicina que es centra en la salut de les dones durant l’embaràs, el part i el postpart. Els professionals d’aquest camp, anomenats obstetres, juguen un paper vital ja que són la garantia que la gestació transcorri de manera segura i que el part sigui un esdeveniment positiu.

És el mateix l’obstetrícia que la ginecologia?

No. La ginecologia és la branca de la medicina que s’encarrega de la salut de l’aparell reproductor femení, tant en la dona sana com en la malalta. Els ginecòlegs estan especialitzats en el diagnòstic i el tractament de malalties com el càncer de mama, l’endometriosi o la infertilitat.

L’obstetrícia, en canvi, se centra en el seguiment de la dona durant l’embaràs, el part i el puerperi. Els obstetres són especialistes en el desenvolupament del fetus i en el procés del part.

No obstant això, és habitual que els ginecòlegs també siguin obstetres. Això es deu al fet que les dues especialitats estan estretament relacionades. De fet, fins i tot hi ha ginecòlegs es dediquen exclusivament a l’obstetrícia

Funcions  de l’obstetra

L’obstetra comença la seva tasca abans mateix que comenci la gestació. Les dones que planifiquen un embaràs o que ja estan embarassades acudeixen a aquests professionals per avaluacions preconcepcionals i consells sobre com mantenir una salut òptima durant l’embaràs. Durant aquesta fase, es realitzen proves, es proporciona orientació nutricional i es discuteixen possibles factors de risc.

Control i monitoratge durant la gestació

L’obstetra realitza seguiments regulars per controlar el progrés de l’embaràs. Això inclou exploracions ecogràfiques per assegurar-se que el desenvolupament fetal és normal i monitoratge constant de la salut de la mare. S’avaluen factors com la pressió arterial, el pes i els nivells d’altres marcadors importants.

En cas que es detectin possibles complicacions durant l’embaràs, l’obstetra pot prendre les mesures necessàries per a prevenir o tractar la complicació. Algunes de les més freqüents són:

  • Preeclampsia: Es tracta d’una afecció que pot aparèixer a partir de la 20a setmana d’embaràs i que es caracteritza per una pressió arterial alta.
  • Diabetes gestacional: Es tracta d’una forma de diabetis que es desenvolupa durant l’embaràs.
  • Placenta prèvia: Es tracta d’una afecció en què la placenta es troba baixada i pot obstruir el canal de part.
  • Insuficiència placental: Es tracta d’una afecció en què la placenta no està funcionant correctament i no està subministrant suficient oxigen i nutrients al fetus.

Atenció durant el part

Un dels moments més crítics és el moment del part, i aquí és on l’obstetra assumeix un paper protagonista. Coordinen i supervisen el procés de part, prenen decisions importants en temps real i intervenen si és necessari per garantir la seguretat de la mare i el nadó.

Atenció postpart

Després del part, l’obstetra continua proporcionant atenció per assegurar-se que la recuperació de la mare sigui òptima. Això inclou el seguiment de la cicatrització de la ferida del part, l’avaluació de la salut del nadó i orientació sobre la lactància materna.

 

En resum, l’obstetra és un aliat crucial per a les dones durant l’embaràs i el part. El seu un suport és integral des de la concepció fins al postpart. La seva especialització i coneixement profund no només garanteixen un embaràs segur, sinó que també contribueixen a l’experiència positiva de la maternitat.

/ Blog / Tags: , , , , , ,