EL RENTAT NASAL EN INFANTS: UNA EINA ÚTIL PER A LA SALUT

Els infants, especialment els més petits, produeixen més mocs que els adults. Això es deu a la seva anatomia nasal, que és més petita i delicada. Els mocs són importants per a la protecció de les vies respiratòries, però quan són abundants poden dificultar la respiració, la succió i el son.

Per això, és important eliminar-los mitjançant el rentat nasal. Es tracta d’una pràctica d’higiene diària beneficiosa per a la salut de les criatures, especialment en èpoques de refredats i al·lèrgies.

Per què cal fer rentats nasals als nadons? Quins beneficis tenen?

Durant els 6 primers mesos de vida, el nadó respira exclusivament pel nas i, en aquest període, té els orificis nasals molt petits. Si es bloquegen amb partícules de pols, mucositat o pol·len l’infant no sap bufar l’aire cap a fora amb força, per expulsar aquestes partícules estranyes i té dificultats en la respiració.

A més, com que el sistema immune dels nadons encara s’està desenvolupant, són més propensos que els adults a patir infeccions respiratòries.

Per això, el rentat nasal té diversos beneficis per a la salut dels infants:

  • Manté el nas net i lliure d’obstruccions
  • Ajuda a millorar la respiració del nen
  • Ajuda a alleujar la congestió nasal causada per refredats, grip o al·lèrgies
  • Pot reduir el risc d’infeccions respiratòries, ja que es redueix la presència de bacteris i virus en les membranes nasals.

Com fer el rentat nasal als bebès?

El rentat nasal és una tècnica senzilla, sobretot si l’infant està tranquil. Per això és important buscar el moment adequat, procurar que estigui confortable.

Pel que fa a l’horari, es recomana fer-lo abans dels àpats o abans de dormir. D’aquesta manera, s’afavoreix una bona respiració durant el son i mentre mama o succiona el biberó. A continuació, es detallen els passos a seguir:

  1. Renteu-vos les mans amb aigua i sabó
  2. Prepareu la solució salina. Per al confort del nen, convé que estigui a temperatura ambient.
  3. Col·loqueu el nen en una posició confortable. Podeu col·locar-lo estirat de costat o assegut.
  4. Introduïu la solució salina per un dels orificis nasals del nen amb un recipient o una xeringa sense agulla.
  5. Ajudeu el nen a expulsar la solució salina. Podeu fer-ho fent-li moure el cap o ajudant-lo a mocar-se.
  6. Repetiu la maniobra per tirar el sèrum a l’altre orifici nasal

Si el nas està molt obstruït, es pot fer una mica de sèrum, fer massatges per estovar i tornar a fer més sèrum.

Els nens grans són capaços de realitzar-se els rentats ells mateixos, inclinant el cap cap a un costat i posteriorment al contrari.

Quina és la freqüència adequada?

La freqüència del rentat nasal dependrà de la situació específica del nen. En casos de congestió greu, es pot realitzar diverses vegades al dia, mentre que en altres situacions, com a part de la higiene diària, pot ser suficient un cop al dia.

És important destacar que, abans de començar qualsevol pràctica de rentat nasal en infants, és recomanable consultar amb el pediatre per assegurar-se que és apropiat per a la situació específica del nen. Amb les precaucions adequades, el rentat nasal pot ser una eina efectiva per millorar la salut respiratòria dels infants i alleujar molèsties associades a problemes nasals.

/ Blog / Tags: , , ,