Família en un aeroport preparada per a un viatge. Cal estar preparat per cuiidar la salut durant els viatges

VIATGES I SALUT: PRECAUCIONS MÈDIQUES PER A VIATGERS

Viatjar és una experiència enriquidora que ens permet conèixer noves cultures, paisatges i persones. No obstant això, per gaudir plenament de l’aventura, és imprescindible tenir en compte certs aspectes relacionats amb la salut, especialment si la destinació és a un país exòtic o en vies de desenvolupament

Informació i assessorament abans del viatge

Destinació

Informar-se sobre les malalties prevalents al país o regió de destinació és fonamental. Això es pot aconseguir a través de pàgines web oficials de salut pública, com ara la de la Generalitat de Catalunya.

Vacunacions

Cal assegurar-se de tenir les vacunes actualitzades segons les recomanacions per al país de destinació. Podeu consultar al Canal Salut les obligacions o recomanacions de vacunació. Algunes vacunes requereixen una administració anticipada, per tant, cal planificar-les amb temps suficient.

Assegurança mèdica

Contractar una assegurança mèdica de viatge amb cobertura adequada per a emergències mèdiques, repatriació i altres incidències inesperades és altament recomanable. Els usuaris de Tot Salut i LaMédica de Mutuacat tenen inclosa una assegurança d’assistència en viatge per viatjar a tot el món amb un capital de 12000€, ampliable si convé.

Farmaciola

Una farmaciola ben equipada pot ser el millor company de viatge en els països on no sigui fàcil l’accés a la sanitat, ja que garantirà que estiguem preparats per afrontar situacions comunes com el mal de cap, la indigestió o les petites lesions. Hauria de contenir:

  • Medicaments bàsics: Analgèsics, antidiarreics, antihistamínics, col·liris, antibiòtics d’ampli espectre (si és possible), sempre sota cosell mèdic.
  • Articles de primers auxilis: Benes, gases estèrils, antisèptics, pinces i tisores.
  • Protecció solar i repel·lent d’insectes
  • Medicaments: Si es pren medicació habitual, cal assegurar-se de portar-ne suficient quantitat per a tota la durada del viatge, a més de la recepta mèdica. Així mateix, informar-se sobre la disponibilitat dels medicaments al país de destinació pot ser útil en cas de pèrdua o necessitat de reposició.

Mesures preventives durant el viatge

Higiene i seguretat alimentària

Una de les causes més comunes de malaltia durant els viatges és el consum d’aliments i aigua contaminats. Per minimitzar aquest risc, es recomana:

  • Beure aigua embotellada: Assegurant-se que els segells de les ampolles no estiguin trencats.
  • Evitar el gel: Que sovint es fa amb aigua no tractada.
  • Consumir aliments cuinats: I evitar aquells que es venen al carrer o que no estan prou cuinats.
  • Netejar i pelar les fruites: Per reduir l’exposició a contaminants.

Protecció contra malalties transmeses per insectes

Les picades de mosquits i altres insectes poden transmetre malalties com la malària, el dengue i el virus Zika. Per protegir-se, és important:

  • Usar repel·lent d’insectes, que continguin DEET o picaridina.
  • Portar roba llarga i de colors clars, que cobreixi la major part del cos.
  • Dormir amb mosquiteres, si es pernocta en zones de risc.

Adaptació al clima i l’altitud

Els viatgers que es desplacen a regions amb climes extrems o a gran altitud han de prendre mesures per adaptar-s’hi:

  • Beure molta aigua: Per evitar la deshidratació en climes càlids.
  • Vestir-se adequadament: Amb capes de roba per als climes freds i amb protecció solar en regions amb alta radiació UV.
  • Ascendir gradualment: Per permetre l’adaptació de l’organisme a l’altitud i prevenir el mal d’altura.

Després del Viatge

Vigilància de la salut

Després de tornar, és fonamental prestar atenció a qualsevol signe o símptoma inusual. Si apareixen febre, erupcions cutànies, problemes gastrointestinals o altres malalties, és important consultar amb un metge i informar sobre els països visitats. Algunes malalties tenen períodes d’incubació prolongats i poden manifestar-se setmanes després del retorn.

 Revisions i tractaments

En alguns casos, pot ser necessari realitzar proves mèdiques posteriors al viatge per descartar infeccions latents o altres problemes de salut. Això és especialment rellevant si s’han visitat zones amb alta prevalença de malalties com la malària o el dengue.

 

La salut durant els viatges és un aspecte essencial per garantir una experiència segura i plaent. Amb una preparació adequada, l’adopció de mesures preventives durant el viatge i una vigilància atenta després del retorn, es poden minimitzar els riscos i gaudir plenament de l’aventura. Recorda que un viatge saludable comença abans de fer les maletes i continua fins després del retorn a casa. Bon viatge i cuida’t!

/ Blog / Tags: , , ,