Donar plasma costa poc i saber que ajudes, omple moltíssim

EL PLASMA: UN COMPONENT ESSENCIAL PER A LA SALUT

En el marc de la Setmana Mundial del Plasma, que enguany se celebra del 30 de setembre al 6 d’octubre, és important destacar el paper fonamental que aquest component sanguini té en el tractament de nombroses malalties i en la millora de la qualitat de vida de milers de persones.

 Què és el plasma?

El plasma és la part líquida de la sang, que representa aproximadament el 55% del seu volum total. Està compost principalment per aigua (un 90%), però també conté proteïnes essencials, com l’albúmina, les immunoglobulines i els factors de coagulació. Aquestes proteïnes són clau per al manteniment de funcions corporals crítiques, com el transport de nutrients i hormones, la regulació de la pressió arterial i la lluita contra infeccions.

Per què és important donar-ne?

No només manté l’equilibri intern del cos, sinó que també és indispensable en diversos tractaments mèdics. Alguns dels usos més rellevants són:

  • Tractaments per a malalties autoimmunes: Les immunoglobulines, derivades del plasma, s’utilitzan per tractar la miastènia gravis, la polineuropatia i altres trastorns del sistema immunitari.
  • Hemofília i altres trastorns de la coagulació: Les persones amb hemofília necessiten factors de coagulació provinents del plasma per prevenir o controlar hemorràgies internes. Aquests factors, com el factor VIII i el factor IX, ajuden a evitar complicacions greus derivades d’hemorràgies incontrolades.
  • Tractaments per a pacients amb cremades i ferides greus: Les propietats de l’albúmina són fonamentals per ajudar a mantenir el volum sanguini i prevenir xocs hipovolèmics, especialment en pacients amb cremades o ferides extenses.

Com es fa la donació?

La donació només de plasma o plasmafèresi consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta de components sanguinis al donant per la mateixa via. 

La donació dura uns 45 minuts, una mica més que la donació de sang sencera. No obstant això, com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Se’n pot donar cada 15 dies, la qual cosa fa que sigui un procés molt efectiu per mantenir un subministrament constant d’aquest component essencial.

La Setmana Mundial del Plasma és una oportunitat per reflexionar sobre la importància del plasma en la medicina moderna i per agrair la contribució de tots aquells que fan possible els tractaments que salven vides. Cada donació compta, i és una manera efectiva de garantir que tothom pugui tenir accés als tractaments que necessiten.

Per a més informació sobre com podeu donar plasma cliqueu aquí. I si voleu estar al dia en temes de salut, visiteu el nostre blog.

 

/ Blog / Tags: , , ,