És important saber donar suport a una persona estimada amb càncer sense ser invasiu

COM DONAR SUPORT A UNA PERSONA AMB CÀNCER SENSE RESULTAR INVASIU

Quan algú que estimem rep un diagnòstic de càncer, és normal voler ajudar. Tot i això, no sempre sabem com fer-ho sense sobrepassar límits. De vegades, la bona voluntat pot convertir-se en pressió per a la persona malalta. Frases benintencionades poden sonar buides, i oferir ajuda de manera genèrica pot no ser útil.

Per aquest motiu, és essencial trobar l’equilibri entre estar present i respectar l’espai de l’altre. Aquí tens algunes recomanacions per oferir suport sense resultar invasiu.

Escolta abans de parlar

Quan una persona està en ple procés de la malaltia, sovint necessita expressar les seves emocions. Així doncs, el primer pas és escoltar de manera activa. Això vol dir prestar atenció sense interrompre ni intentar trobar respostes ràpides.

És habitual voler animar-la dient coses com “tot anirà bé” o “sigues fort”, però aquestes frases poden no ser útils. A vegades, el més necessari és un espai on poder parlar sense por de ser jutjat.

Respecta els seus ritmes

Cadascú afronta la malaltia d’una manera diferent. Algunes persones volen parlar-ne obertament, mentre que d’altres prefereixen no fer-ho. Per això, és important respectar el seu ritme i no forçar converses que potser no vol tenir.

A més, hi haurà dies en què necessitarà companyia i d’altres en què preferirà estar sola. Preguntar amb naturalitat i acceptar les seves necessitats és la millor manera de donar suport.

Ofereix ajuda concreta

Moltes vegades, quan volem ajudar, diem “si necessites res, digues-m’ho”. Però aquesta oferta, tot i ser benintencionada, pot ser poc pràctica. La persona pot no saber exactament què necessita o li pot fer vergonya demanar ajuda.

En canvi, és més útil oferir suport amb accions concretes:

  • “Et porto el sopar un parell de dies aquesta setmana?”
  • “Vols que reculli els nens de l’escola?”
  • “T’acompanyo a la pròxima visita mèdica?”

Aquestes propostes fan que sigui més fàcil acceptar ajuda sense sentir-se una càrrega.

Evita tòpics i comparacions

Frases com “sigues positiu” o “conec algú que va superar el mateix càncer” poden semblar encoratjadores, però sovint no ajuden. Cada experiència és única, i comparar situacions pot ser frustrant.

És millor validar les seves emocions. Per exemple, en lloc de dir “no et preocupis”, pots dir “és normal que et sentis així”. Això farà que la persona se senti compresa.

No tot ha de girar al voltant de la malaltia

Quan algú té càncer, la seva vida no es redueix només a això. Parlar sempre del tractament, dels efectes secundaris o de la recuperació pot resultar aclaparador.

Per tant, intenta mantenir converses sobre altres temes: aficions, sèries, llibres o qualsevol cosa que la faci desconnectar. Això pot ser un gran alleujament enmig del procés.

Accepta el silenci

A vegades, no hi ha res a dir, i no passa res. No sempre cal omplir els silencis amb paraules d’ànim. La teva presència, un gest de complicitat o simplement estar a prop poden ser suficients per fer-li saber que hi ets.

De fet, en moments difícils, el més important no és trobar les paraules adequades, sinó fer sentir la persona acompanyada.

Cuida’t tu també

Donar suport a una persona molt propera amb càncer pot ser emocionalment exigent. Per això, és fonamental que també et cuidis. És normal sentir-se esgotat, trist o fins i tot culpable per no poder fer més.

No oblidis que per ajudar bé els altres, primer has d’estar bé tu. Si ho necessites, busca espais per compartir les teves emocions o demana suport a professionals.

Confia en professionals de la salut

L’entorn d’una persona amb càncer té un paper clau en el seu benestar, però el suport mèdic també és essencial. Per això, comptar amb una assegurança de salut de confiança pot marcar la diferència.  A Mutuacat oferim una atenció propera, àgil i de qualitat, perquè la salut ha d’estar sempre en bones mans.

Si has trobat interessant aquest article, visita el nostre blog. Hi trobaràs més  informació útil per cuidar-te i cuidar els altres.

/ Blog