Les activitats aquàtiques son saludables: tenen molts beneficis per la salut però també riscos

ACTIVITATS AQUÀTIQUES: BENEFICIS I RISCOS

Les activitats aquàtiques, com la natació, el surf, el busseig i l’aiguagim, són opcions excel·lents per mantenir-se en forma. Aquestes activitats no només són divertides i refrescants, sinó que també ofereixen una sèrie de beneficis per a la salut física i mental. No obstant això, com qualsevol forma d’exercici, també comporten alguns riscos que és important tenir en compte.

 Beneficis de les activitats aquàtiques

Millora de la condició física general

La natació i altres activitats aquàtiques són exercicis complets que treballen gairebé tots els grups musculars. Ajuden a enfortir els músculs, millorar la resistència cardiovascular i augmentar la flexibilitat.

Baix Impacte sobre les articulacions

L’aigua redueix significativament l’impacte sobre les articulacions, per tant  les activitats aquàtiques sónn ideals per a persones amb problemes articulars, lesions o aquelles que necessiten una recuperació física suau. Això les converteix en una opció segura per a persones de totes les edats, incloent-hi les persones grans i les que tenen artritis.

Millora de la salut mental

L’aigua té un efecte calmant sobre la ment. La pràctica regular d’activitats aquàtiques pot reduir l’estrès, l’ansietat i la depressió. A més, la sensació de flotabilitat pot proporcionar la sensació de llibertat i benestar.

Control del pes

Les activitats aquàtiques són excel·lents per cremar calories. Per exemple, la natació pot cremar entre 400 i 700 calories per hora, depenent de la intensitat i l’estil. Això contribueix a la pèrdua i el manteniment del pes corporal.

Millora de la capacitat respiratòria

La respiració controlada necessària per a la natació pot augmentar la capacitat pulmonar i millorar la funció respiratòria. Això és particularment beneficiós per a persones amb asma o altres afeccions respiratòries.

Riscos de les activitats aquàtiques

Risc de lesions

Encara que l’aigua redueix l’impacte, existeix el risc de lesions per moviments repetitius o per una tècnica incorrecta. Les lesions més comunes inclouen problemes a les espatlles, els genolls i la columna vertebral.

Risc de ofegament

El risc d’ofegament és present en totes les activitats aquàtiques, especialment per a persones que no saben nedar bé o quan es practiquen en aigues obertes. És fonamental prendre precaucions adequades, com la supervisió constant.

Infeccions i malalties

Les piscines, llacs i mars poden ser fonts d’infeccions . Les infeccions d’oïdes, irritacions oculars i malalties de la pell són alguns exemples. A més, l’aigua contaminada pot causar problemes gastrointestinals.

Exposició a condicions climàtiques

Les activitats aquàtiques a l’aire lliure poden exposar els participants a la calor extrema, la radiació UV i el fred, amb la qual cosa s’augmenta el risc de cremades solars, cops de calor i hipotèrmia.

A més dels riscos generals associats a les activitats aquàtiques, cada esport aquàtic presenta els seus propis desafiaments i perills.  En  activitats realitzades en aigües obertes, com ara el busseig, el windsurf, el caiac marítim o el kitesurf, comporten certes amenaces addicionals.Entre els perills trobem condicions meteorològiques imprevisibles, corrents forts i canvis repentins en les condicions del mar, que poden posar en perill la seguretat dels practicants.

Així mateix, les distàncies més grans des de la costa poden complicar les operacions de rescat en cas d’emergència.  Per tant, és  fonamental tenir una bona preparació, amb coneixements sobre les condicions del mar i les tècniques de seguretat específiques per a cada activitat, per tal de minimitzar els riscos

 Consells per a una pràctica segura

  • Educació i supervisió: Assegureu-vos de tenir un bon coneixement de la tècnica correcta i sempre practiqueu activitats aquàtiques sota la supervisió d’un professional qualificat, especialment si sou principiant.
  • Equip adequat: Utilitzeu l’equip adequat, com ulleres de natació, taps per a les oïdes i crema solar impermeable, per minimitzar els riscos.
  • Escalfament i refredament: Realitzeu exercicis d’escalfament abans de començar i d’estirament després de finalitzar per evitar lesions musculars.
  • Hidratació: Beveu aigua abans, durant i després de l’activitat, fins i tot si noteniu set.
  • Coneixement del medi: Familiaritzeu-vos amb les condicions de l’aigua i del temps, i eviteu practicar activitats en condicions adverses.

Recomanacions addicionals per a activitats en aigües obertes

  • Si practiqueu algun tipus d’esport nàutic com ara esquí aquàtic, vela, windsurf, piragüisme, moto aquàtica, utilitzeu els canals d’entrada i sortida del lloc base. No envaïu la zona de banyistes.
  • No practiqueu mai esports nàutics en solitari i en tot cas, aviseu familiars o amics sobre el lloc on us dirigiu i l’hora a què teniu previst tornar.
  • Porteu sempre roba de colors vistosos, per ser localitzable amb més facilitat, i utilitzeu sempre una armilla salvavides.
  • Si practiqueu submarinisme, porteu sempre a sobre un ganivet i senyalitzeu la vostra localització amb una boia. Procureu no allunyar-vos de l’embarcació.
  • No nedeu mai contracorrent: espereu que el corrent perdi intensitat i, mentrestant, deixeu-vos endur pel corrent. Procureu apartar-vos d’on trenquen les onades.

En conclusió, les activitats aquàtiques ofereixen una manera excel·lent de mantenir-se en forma i gaudir del temps lliure, amb múltiples beneficis per a la salut física i mental. Tanmateix, és essencial tenir en compte els riscos associats i prendre les mesures de precaució necessàries per garantir una pràctica segura i agradable.