La rehabilitació és una de les teràpies que ajuden a controlar els simptomes de l'atàxia

QUÈ ÉS L’ATÀXIA?  SÍMPTOMES I TRACTAMENT

 Què és l’atàxia?

L’atàxia és un trastorn neurològic que afecta la coordinació dels moviments, i, per tant, causa problemes en la marxa, l’equilibri, la parla i la motricitat fina.  Sol ser el resultat d’un dany a la part del cerebel, situat a la base del cervell i connectta amb el tronc encefàlic. Ajuda a controlar l’equilibri, els moviments dels ulls, l’acció d’empassar i la parla.

Tipus i causes

Hi ha diferents tipus d’atàxia, i cadascun d’ells pot tenir causes específiques. Se solen distingir tres grups principals d’atàxies segons el tipus de causa: adquirides, degeneratives i hereditàries.

Hi ha tres grups principals de causes d’atàxia: adquirides, degeneratives i hereditàries.

  • Atàxia adquirida: La provoca una causa externa. Pot sorgir a causa d’infeccions, tumors, ictus, deficiències de vitamines, afeccions autoimmunes o per l’ús excessiu d’alcohol i drogues.
  • Atàxia degenerativa: Resulta de la degeneració progressiva del sistema nerviós, com passa amb malalties com l’Atàxia de Friedreich o altres afeccions neurodegeneratives que empitjoren amb el temps.
  • Atàxia hereditària Transmesa genèticament, és causada per mutacions en els gens i es manifesta en diverses formes familiars.

 Símptomes de l’atàxia

Els símptomes de l’atàxia poden variar en funció de la seva causa i de la gravetat del trastorn, però els més comuns són:

  •  Pèrdua de coordinació: Especialment en braços i cames, cosa que fa difícil caminar o agafar objectes.
  •  Discurs incoherent: Dificultats en parlar amb fluïdesa o clarament.
  •  Problemes de visió: Moviments oculars anormals o visió doble.
  •  Dificultat per empassar: En casos més greus, pot afectar la capacitat per menjar o beure.
  • Tremolors i espasticitat: Moviments incontrolats dels músculs i rigidesa.

 Diagnòstic i tractament

El diagnòstic de l’atàxia sol incloure una revisió mèdica completa, proves neurològiques i en alguns casos, proves genètiques, si es sospita d’una forma hereditària. També poden utilitzar-se ressonàncies magnètiques per detectar anomalies en el cervell o la medul·la espinal.

Pel que fa al tractament, cal tenir en compte que actualment no hi ha cura per l’atàxia. No obstant això, els tractaments es poden centrar a controlar els símptomes i millorar la qualitat de vida de les persones afectades. Aquests poden incloure:

  • Teràpia física: Per millorar la força i la coordinació muscular.
  • Teràpia ocupacional: Per ajudar les persones a adaptar-se a les seves limitacions i continuar sent independents en la seva vida diària.
  • Logopèdia: Per millorar les habilitats de parla i empassar.
  • Medicació: En alguns casos, es poden prescriure medicaments per tractar problemes específics com els tremolors o la rigidesa muscular.

Una assegurança de salut, com la de Mutuacat, pot oferir una cobertura essencial per a les persones afectades per l’atàxia, garantint l’accés a serveis de diagnòstic i tractament especialitzats, així com teràpies de rehabilitació. Contractar una pòlissa que cobreixi serveis mèdics de qualitat és una bona inversió en salut i benestar. 

No et perdis els altres articles del nostre blog sobre salut, ja que poden ajudar-te a viure una vida més saludable!

/ Blog / Tags: ,