L'excés de colesterol pot acumular-se a les parets de les artèries, formant plaques que les fan més estretes i menys flexibles.

COLESTEROL BO I DOLENT. CLAUS PER GESTIONAR-LO

El colesterol és una substància greixosa que es troba en les cèl·lules del nostre cos i és essencial per al seu funcionament. Tot i que sovint té mala fama, el colesterol en si no és dolent. De fet, el nostre organisme en necessita per produir hormones, vitamina D i altres substàncies que ens ajuden a digerir els aliments. El problema és quan els seus nivells es descontrolen i augmenten el risc de malalties cardiovasculars. Però, què volem dir exactament quan parlem de colesterol “bo” i “dolent”? I el més important, com podem mantenir-lo a ratlla?

El colesterol “bo” (HDL) i el colesterol “dolent” (LDL)

Hi ha dos tipus principals de colesterol que es transporten a la sang: l’HDL (d’alta densitat) i el LDL (de baixa densitat). Aquests noms poden sonar complicats, però la seva funció és molt clara:

Colesterol HDL: Conegut com el “bo”, el HDL s’encarrega de transportar el colesterol sobrant de les artèries al fetge, on és eliminat. A més quantitat d’HDL a la sang, més protecció tenim contra malalties del cor.

Colesterol LDL: Aquest és el famós “dolent”. Quan n’hi ha massa a la sang, l‘LDL pot acumular-se a les parets de les artèries, formant plaques que les fan més estretes i menys flexibles. Això pot dificultar la circulació de la sang i augmentar el risc d’atacs de cor i accidents cerebrovasculars.

 Com controlar-ne els nivells

Mantenir-ne els nivells dins dels límits saludables és fonamental per cuidar la salut cardiovascular. A continuació, t’expliquem com ho pots aconseguir de manera senzilla:

1. Alimentació equilibrada: La dieta és clau . Els greixos saturats, presents en aliments com els embotits, la mantega i la brioixeria industrial, tendeixen a augmentar l’LDL. En canvi, els greixos saludables, com els que trobem a l’oli d’oliva, els fruits secs i el peix blau, ajuden a incrementar els nivells d’e colesterol ‘HDL.

2. Augmentar el consum de fibra: Aliments com els cereals integrals, les fruites i les verdures són rics en fibra soluble, que ajuda a reduir els nivells de colesterol dolent.

3. Fer exercici regularment: La pràctica d’exercici físic, com caminar, córrer o nedar, és una de les millors formes de millorar els nivells de colesterol. No només augmenta el “bo”, sinó que també ajuda a reduir el pes, factor important en la regulació dels nivells.

4. Evitar el tabac i moderar el consum d’alcohol: El tabaquisme redueix els nivells de colesterol bo i incrementa el risc de problemes cardiovasculars. Pel que fa a l’alcohol, un consum moderat pot tenir certs beneficis per al cor, però és important no excedir-se.

5. Controlar el pes: El sobrepès i l’obesitat estan directament relacionats amb els nivells alts d’e colesterol’ LDL. Mantenir un pes saludable contribueix a equilibrar-lol.

6. Revisions mèdiques regulars: El colesterol alt sovint no presenta símptomes, per tant, és important fer-se anàlisis de sang de forma periòdica per conèixer els nostres nivells i prendre mesures si és necessari.

 Els medicaments: quan són necessaris?

Tot i que seguir una vida saludable és fonamental per mantenir-lo sota control, en alguns casos pot ser necessari recórrer a medicaments. Les estatines, per exemple, són fàrmacs molt utilitzats per reduir l’ LDL. El metge és qui ha de valorar si necessitem aquest tipus de tractament.

En resum, el colesterol forma part de la nostra salut, però el seu excés pot ser perillós. La bona notícia és que, amb una alimentació equilibrada, exercici físic i alguns hàbits saludables, podem mantenir-lo a ratlla i protegir el nostre cor. Si tens dubtes, parla amb el teu metge i procura fer-te controls regulars.

Per a més informació sobre com tenir cura de la teva salut, visita el nostre blog i descobreix com l’assegurança de salut de Mutuacat et pot ajudar a mantenir-te en forma!

/ Blog / Tags: , , , ,