Quan hi ha un nadó en camí, cal facilitar al gesrmà gran l'adaptació a la nova situació familiar

NADÓ EN CAMÍ. COM PREPARAR ELS GERMANS?

L’arribada d’un nadó a la família és un moment molt esperat, però pot generar incertesa, especialment per als germans grans. La preparació adequada pot facilitar l’adaptació dels infants a aquesta nova dinàmica familiar, reduint l’estrès i fomentant una connexió positiva amb el nou membre de la família.

Anunciar l’embaràs de manera adequada

És important adaptar l’anunci segons l’edat dels germans. Per a infants petits, s’ha de fer servir un llenguatge senzill i afectuós, explicant que la família s’ampliarà amb un nou germà o germana. Amb nens més grans, es pot oferir més detalls sobre l’embaràs i la importància del seu nou rol com a germans grans.

Fomentar la participació activa

Implica els germans en els preparatius per a l’arribada del nadó. Això pot incloure ajudar a decorar l’habitació del nadó, triar joguines o roba, i fins i tot participar en la tria del nom. Aquesta implicació els permet sentir-se part de l’experiència i establir una connexió emocional prèvia amb el nou germà.

Normalitzar els canvis

Cal preparar-los per als canvis que suposarà l’arribada de la criatura, explicant-los que hi haurà menys temps per dedicar-los de forma exclusiva, però que això no vol dir que siguin menys importants. És vital oferir-los seguretat i recordar-los que l’amor dels pares no canviarà.

Respectar les emocions

És natural que els germans experimentin una gamma d’emocions, des de l’entusiasme fins a la gelosia. Deixar-los expressar aquests sentiments sense judici és clau. Els pares poden validar aquestes emocions i oferir suport, creant un espai obert per a parlar sobre els seus dubtes o preocupacions.

Gestionar la gelosia

La gelosia és una resposta freqüent davant l’arribada d’un nadó, sobretot si els germans grans perceben que l’atenció dels pares es desplaça cap al nouvingut. És important reconèixer aquests sentiments com a normals i evitar retrets. 

En lloc d’això, es pot fer servir l’oportunitat per destacar les coses que ell o ella poden fer i el nadó no, com jugar, parlar o ajudar amb certes tasques. Reconèixer els seus esforços i elogiar el seu nou rol de germà gran ajudarà a mitigar la gelosia

A més és important reforçar el vincle amb el germà gran, dedicant-li moments especials. Dedicar un temps exclusiu a cada fill, encara que sigui breu, els ajuda a sentir-se valorats i apreciats. .

Mantenir rutines

L’arribada d’un nadó pot alterar la dinàmica familiar, però és important mantenir, en la mesura del possible, les rutines dels germans grans. Continuar amb les activitats habituals els donarà una sensació de normalitat i seguretat en aquest període de transició.

Promoure la relació positiva amb el nadó

Animar els germans a establir una relació positiva amb el nadó és fonamental. Això es pot fer convidant-los a ajudar en tasques senzilles, com agafar el nadó (sempre sota supervisió), parlar-li o cantar-li cançons. Aquestes interaccions fomenten una connexió emocional saludable des del principi.

Preparar els germans per a l’arribada d’un nadó és un procés que requereix paciència, comunicació i empatia. Amb una planificació adequada, els germans poden sentir-se part del procés i afrontar aquest canvi familiar de manera positiva, establint una base sòlida per a una relació afectuosa i de suport mutu en el futur.

I en aquest moment tan especial, és fonamental disposar d’una  assegurança de salut com la de Mutuacat, que té cura del nouvingut, de la resta de la família i que acompanya la mare durant la gestació, el part i el postpart.

Si us ha interessat l’article, llegiu-ne més al nostre blog.

/ Blog / Tags: , , ,