Un nen amb tos és auscultat per la metgessa

LA TOS FERINA: UNA MALALTIA CONTAGIOSA QUE CAL CONÈIXER

La tos ferina és una infecció respiratòria alta molt contagiosa causada pel bacteri Bordetella pertussis, que pot afectar persones de totes les edats.

Fa un segle, la tos ferina era una malaltia greu. Ara, però, és menys freqüent i menys greu gràcies a la vacunació. En la majoria dels casos, els símptomes desapareixen en unes setmanes.

No obstant això, pot ser una malaltia greu en lactants, persones grans i persones amb malalties subjacents. En casos greus, pot causar pneumònia, convulsions i fins i tot la mort.

Quan s’ha d’anar al metge?

Una persona que presenti algun dels símptomes següents ha d’anar al metge per confirmar-ne el diagnòstic i fer el tractament adient:

  • Tos de 2 setmanes o més de durada
  • Atacs de tos, diversos cops al dia
  • Falta de respiració, després de la tos
  • Estridor (galls al respirar).
  • Vòmits després de la tos.

Aquells que hagin tingut contactes pròxims amb un malalt han d’anar al metge davant de qualsevol símptoma d’infecció respiratòria.

La tos ferina en els nadons

La  tos ferina no és igual en infants, adolescents o adults. Els  nadons poden presentar poca tos, però tenen més risc de tenir dificultats per respirar i de presentar apnees, que fan que es posin de color blau.

Com es contagia?

Es contagia per via aèria a través de les gotes respiratòries que expulsa la persona infectada en tossir o esternudar. El període de contagi és major durant les primeres tres setmanes de la malaltia, però pot allargar-se fins a sis setmanes.

Tractament

El tractament consisteix en antibiòtics, sempre sota prescripció mèdica, que poden ajudar a reduir la durada de la malaltia i prevenir el contagi a altres persones. Es recomana iniciar el tractament al més aviat possible, ja que és més eficaç en les primeres fases de la malaltia.

Prevenció

La vacunació és la millor forma de prevenir-la. La vacuna contra la tos ferina s’inclou en el calendari vacunal infantil a Catalunya i es recomana administrar-la a tots els nens i nenes. La vacuna també es pot administrar a adults, especialment a les dones embarassades, ja que els anticossos que produeixen poden passar al fetus i protegir-lo durant els primers mesos de vida.

Recomanacions

  • Si tens tos persistent o intensa, consulta amb el metge per descartar la tos ferina.
  • Si tens tos ferina, queda’t a casa i evita el contacte amb altres persones.
  • Practica una bona higiene de les mans i tapa’t la boca i el nas en tossir o esternudar.

En cas de patir tos ferina, si disposes d’una assegurança de salut, podràs gaudir de la comoditat i tots els avantatges de la medicina privada. Descobreix-los!

/ Blog / Tags: , , ,